De Romeinse Villa Holsthum is een mooie bezienswaardigheid in het Prümtal bij het gelijknamige plaatsje Holsthum.
In het prachtige dal van de Prüm is een oude Villa Rustica te vinden uit de Romeinse tijd. De prachtige locatie en het interessante verleden van de villa maken dit tot een populair uitje in het zuiden van de Eifel.
De geschiedenis, bouw en kenmerken van de Romeinse Villa Holsthum.
De villa is rond het jaar 100 na Chr. gebouwd. Het hoofdgebouw werd als eerste voltooid in het mooie dal van de Prüm.
Villa Holsthum werd gebouwd in de typische stijl van die tijd. Een symmetrische oppervlakte en opbouw met de markante zuilen.
De hoeken van het gebouw bestonden uit twee gelijke lage torens. Daartussen bevond zich een open ruimte met prachtige zuilen. Van daaruit had je een schitterend uitzicht over het Prümtal.
Het gebouw had imposante afmetingen; 47 meter breed en 24 meter diep. De villa werd gebouwd met zandsteen dat veelal uit Luxemburg kwam.
De muren werden geschilderd in de kleuren rood (de onderste rand) en wit. Ook maakten de Romeinen gebruik van dakpannen.
Via een trap kwam je in de voorste hal met de zuilen terecht. Daarna kwam je in het “hoofdgebouw” van de villa uit. Deze bestond uit vijf ruimten.
Er was een grote oven aanwezig die niet alleen voor koken werd gebruikt maar ook voor smeed werkzaamheden.
Via trappen kon je op de verdiepingen van Villa Holsthum komen of in de grote kelder. In de kelder werden de voorraden opgeslagen.
In één van de hoek “torens” was een badhuis aanwezig. De Romeinen stonden bekend om hun badhuizen die hun tijd ver vooruit waren.
Het is bekend dat de villa tot ergens in de vierde eeuw bewoond is geweest. In de derde eeuw zou de villa gedeeltelijk zijn verwoest.
Een bijzondere vondst bij de Villa.
In de buurt van de villa is een interessante opgraving gedaan. Er zijn diverse bronzen voorwerpen gevonden die er op duiden dat in Holsthum munten geslagen werden.
De Romeinse Villa Holsthum bezoeken.
Wanneer je de villa gaat bezoeken kun je de fundamenten met de prachtige zuilen bekijken. Ook is de kelder nog aanwezig.
Het terrein is netjes gerestaureerd en geprepareerd voor bezoekers. Het uitzicht is schitterend.
De villa is het gehele jaar door vrij te bezoeken.
TIP: Neem de wandelroute Felsenweg 5. Deze voert o.a. langs de villa en nog meer interessante bezienswaardigheden. Alle informatie vind je hier: Wandelroute Felsenweg 5.
Praktische informatie bezoek Villa Holsthum.
- Adres: 54668 Holsthum. Vanuit Hosthum, net buiten de plaats via de Wolsfelderstrasse afslaan richting de Villa.
- Toegang / openingstijden: gehele jaar door onbeperkte vrije / gratis toegang.
- Parkeren: parkeergelegenheid vlakbij de villa.
DOEN! Vakantie of verblijven in de buurt van Villa Holsthum. Kijk hieronder voor hotels en andere accommodaties in Holsthum en omgeving:
Wat kun je nog meer doen in de buurt:
- De Prümer Burg. Een prachtige burcht ruïne bij Prümzurlay
- De Irreler Watervallen
- De Teufelsschlucht
- Dinosaurierpark Teufelsschlucht
- Felsenweiher in Ernzen
Conclusie
De Romeinse Villa Holsthum is absoluut een bezoekje waard. De overgebleven resten van de villa en de adembenemende omgeving maken dit tot een bezienswaardigheid die je niet mag missen.
Meer romeinse oudheden en gebouwen bezichten in de Eifel? Kijk dan eens bij de volgende artikelen:
Erna Koops zegt
Ben bij de opgravinf geweest. De opgraving op zich erg mooi. Maar er kwam bij het bezichtigen 1 vraag bij me op. Heeft de Burgemeester if wie ook over deze opgraving gaat aandelen in ern staalfabriek. Het id een vernderende presentatie hoe deze opgraving vernietigd wordt door het overdreven plaatsen van ijzeren hekken, zodat de hele opgraving eronder bedolven is. Een mooie particuliere foto van de schittetende zuilen was niet mogelijk daar deze aan beide zijden waren ingesloten door hekken. Buiten dat is een prullebak bij de picknick plaats geen overbodige luxe. De familie die hun kind de luier wisseldenwil ik hier even noemen….. het is asociaal een vieze luier in de kruising van de picknickbank te duwen en niet in een zakje mee te nemen naar een prullebak. Jammer dat jullie zoveel hekken plaatsten zodat van de opgraving in feite niets historisch ovetblijft