Site pictogram Eifel Info

Geiser (Geysir) in Andernach. De hoogste koudwater geiser ter wereld.

geiser andernach eifel duitsland koudwater rijn

Geiser (Geysir) Andernach is de hoogste koudwatergeiser ter wereld. Het water komt tot een hoogte van wel 60 meter. Een spectaculaire bezienswaardigheid in de Eifel in Duitsland!

Andernach ligt aan de rand van de Vulkaaneifel in het oosten van het Eifelgebied begrenst door de Rijn. Als onderdeel van het Vulkaanpark, bevindt zich hier het infocentrum van Geiser Andernach.

De koudwatergeiser zelf is te vinden op een schiereiland in de Rijn. Hier bevindt zich het natuurreservaat Namedyer Werth.

De hoogste koudwater geiser ter wereld!

De geschiedenis en het onststaan van Geiser Andernach.

Begin 1900 werden in het gebied boringen gedaan voor de winning van koolzuur. In de jaren vijftig werden de boorgaten weer gesloten.

Begin 2000 werd er een boring gedaan waardoor de huidige geysir ontstond. Daarna werd het gat weer gesloten.

Doordat het een natuur beschermd gebied was / is, kwam er een juridische stijd om het gebied te openen voor toerisme. In 2006 kwam uiteindelijk groen licht hiervoor.

De geiser in rust.

De werking van een koudwatergeiser / Geiser Andernach.

Een warmwatergeiser, zoals we die bijvoorbeeld kennen op IJsland, werkt door de opbouw en combinatie van warmte en druk.

Een koudwatergeiser, zoals Geysir Andernach, ontstaat door een onderaardse koolstofdioxidebron. Hierdoor wordt, op gezette tijden, het water met veel kracht door het gat in de bodem omhoog gespoten.

Geysir Andernach bereikt een hoogte van 40 tot 60 meter! De hoogste ter wereld.

Er zijn wel voorzieningen aangebracht die de geiser kunnen reguleren. Hierdoor komt er meer regelmaat in de “uitbarstingen” zodat bezoekers zeker kunnen zijn van het prachtige schouwspel van de hoge geiser fontein.

Geiser (Geysir) Andernach bezoeken.

Je bezoek aan Geiser Andernach begint bij het Infocentrum.

Wanneer je Geiser Andernach bezoekt begint je bezoek bij het informatiecentrum ofwel het Belevingscentrum.

In het Belevingscentrum kom je alles te weten over dit natuurfenomeen. Aan de hand van media, tentoonstellingen en interactieve informatie kun je alles leren over de koudwatergeiser.

Na het bezoek aan het infocentrum weet je alles over  Geysir Andernach en is het tijd om de geiser in het echt te gaan bekijken.

Boottocht op de Rijn naar de geiser.

Om de geiser te bezoeken maak je een leuke boottocht over de Rijn.

Om de koudwatergeiser te bezoeken vertrek je met de boot vanaf de Rijnoever naar het schiereiland Namedyer Werth. Een korte maar leuke boottocht van 15 minuten over de Rijn.

TIP. Breng eens een bezoek aan Boppard aan de Rijn. Alle info vind je in ons artikel: Boppard. Prachtig stadje aan de Rijn.

Op het schiereiland kijken naar Geiser Andernach.

Geiser (Geysir) Andernach. De hoogste koudwatergeiser ter wereld in het natuurgebied Namedyer Werth.

Aangekomen op het schiereiland Namedyer Werth, loop je door dit prachtige natuurgebied richting de geiser.

In het natuurgebied hebben bedreigde vogelsoorten hun leefgebied gevonden en waar ze met succes voortleven en broeden.

Al gauw kom je bij de koudwatergeiser, het grote spektakel waarvoor je natuurlijk gekomen bent. Op gezette tijden spuwt de bron het water naar een spectaculaire hoogte van maximaal 60 meter. Een imponerend schouwspel!

Alles bij elkaar neemt een bezoek aan Geiser Andernach zo’n drie uur in beslag.

Praktische informatie bezoek Geysir Andernach.

Een bezoek aan Geiser (Geysir) Andernach is zeer de moeite waard!

De omgeving van Andernach, de Vulkaaneifel en het Rijn gbied, is tevens prachtig om je vakantie door te brengen of voor lekker even een (lang) weekend weg. Kijk hier voor de mogelijkheden:

Hotels en vakantie accommodaties in Andernach en omgeving.


Geiser (Geysir) Andernach is een aanrader om te gaan bekijken wanneer je in de Eifel in Duitsland bent. Deze hoogste koudwatergeiser ter wereld is een spectaculaire bezienswaardigheid die je niet mag missen!

Deze artikelen zullen je ook interesseren:

Mobiele versie afsluiten