wandelen eifel duitsland wandelroute hiking

Wandelen in de Eifel

Wandelen in de Eifel. In dit artikel alle informatie over wandelen in de Eifel.

Onderaan dit artikel vind je een overzicht en een handige kaart van alle wandelroutes die op onze site staan beschreven.

Tevens vind je verderop in dit artikel een link naar hotels en (vakantie) accommodaties.

Regelmatig wordt de informatie aangevuld. Kom dus regelmatig weer even kijken op onze site voor de mooiste wandelroutes in de Eifel.

Wandelen in de Eifel is één van de meest geliefde activiteiten in dit mooie deel vanwandelen eifel duitsland Duitsland. Dat is niet voor niets. De Eifel is een prachtig uitgestrekt gebied met natuur, rust en vele wisselende landschappen die het wandelen tot een ware belevenis maken én het is niet ver rijden vanaf Nederland.

De meeste mensen die naar de Eifel gaan houden van wandelen en weten de rust, de natuur en de schoonheid in dit mooie gebied in Duitsland te waarderen. In de hele Eifel zijn bijna oneindig veel wandelroutes te vinden.

Zo zijn er natuurlijk de officiële wandelroutes maar bijna overal waar je bent in de Eifel kun je ook zo een eind weg wandelen op mooie bospaden, uitgestrekte vlaktes, berghellingen en je kunt zelfs wandelen door fascinerende vulkaanlandschappen in de mooie Vulkaaneifel.

Of je nu kiest voor een lange of korte wandeling, een wandelroute voor beginners of gevorderden, in de Eifel kan het allemaal. Wanneer je in de Eifel aan het wandelen bent zul je veel wegwijzers tegenkomen met wandelroutes.

De officiële wandelroutes die er zijn staan allemaal goed aangegeven door middel van wegwijzers. De wandelroutes zelf zijn goed begaanbaar en worden goed onderhouden.

Onderaan dit artikel vind je alle wandelroutes in de Eifel die op onze website staan beschreven en een overzichtskaart.De Eifelverein, de grootste duitse „wandelverening” is verantwoordelijk voor de meeste wandelroutes in de Eifel. Zij verzorgen onder andere het onderhoud en de bewegwijzering zodat iedereen onbezorgd kan wandelen in de Eifel.

De Eifelsteig en de partnerwegen.

Eifelsteig wandelen in de EifelWie gaat wandelen in de Eifel en zich daar op voorbereid zal een grote keus hebben. Zo zijn er bekende wandelroutes als de Eifelsteig en de partnerwegen van de Eifelsteig.

De Eifelsteig is een lange wandelroute dwars door de Eifel van noord naar zuid en is maar liefst 313 lang. Je kunt de Eifelsteig in vastgelegde etappes wandelen. Meer hierover kun je lezen in ons artikel; Wandelen in de Eifel: De Eifelsteig.

Wie de hele Eifelsteig wil wandelen doet er verstandig aan dit van te voren te plannen. Langs de route zijn overnachtingsadressen te vinden. Het is aan te bevelen van te voren te bepalen hoeveel kilometer je op een dag wil lopen en zo je overnachtingen te regelen.

Uiteraard kan je ook een gedeelte naar keuze van de Eifelsteig lopen wanneer je in een bepaalde omgeving wil blijven tijdens je vakantie of verblijf. je kan kiezen uit één van de etappes die variëren van 14 tot 29 kilometer.

Verder kent de Eifelsteig ook nog de zogenaamde partnerwegen. Deze partnerwegen van de Eifelsteig zijn een aansluiting of aanvulling op (etappes van) de Eifelsteig. Deze wandelroutes zijn veelal iets korter en hebben uiteraard veel te bieden aan natuur, landschap en bezienswaardigheden.

Soorten wandelroutes.

Wanneer je een wandelroute neemt die van A naar B loopt krijg je altijd te maken met deuitzicht wandelen eifel wandelroute terugreis naar je startpunt (tenzij je bijvoorbeeld een heel traject gaat wandelen met overnachtingen etc.). Je kan hiermee rekening houden door een bepaald traject niet helemaal af te lopen en om te draaien halverwege, weer terug naar het startpunt.

Maar het is ook mogelijk op een aantal wandelroutes om bijvoorbeeld met een trein- of busverbinding weer terug te reizen naar je startpunt. Is je dat nog te veel gedoe dan kan je ook kiezen voor rondwandelingen.

De Traumpfade, mooie rondwandelingen.

In de Eifel zijn ook een groot aantal wandelroutes te vinden wat zogenaamde rondwandelingen zijn; startpunt van de wandeling is A en eindpunt van de wandeling is A. Ideaal voor één dag of een halve dag wandelen en aankomst en vertrek met eigen vervoer. Een mooi voorbeeld zijn de Traumpfade, de Droompaden.

traumpfade traumpfad eifel wandelenDe Traumpfade zijn rondwandelingen variërend in afstand maar altijd in een dag te lopen. Je kan kiezen uit verschillende moeilijkheidsgradaties.

Dit klinkt heftiger dan het is maar als je als gezin met kinderen of als ouder persoon gaat wandelen kan het handig zijn om niet al te steile hellingen te hebben op je wandelroute. Hier kun je op de Traumpfade rekening mee houden en zo kan iedereen een geschikte wandelroute uitkiezen.

De Traumpfade staan ook weer garant voor veel wandelplezier. De trajecten zijn zeer goed onderhouden, de gehele wandelroute staat goed aangegeven door middel van wegwijzers en borden.

Verder is er tijdens de wandeling op de Traumpfade veel te zien aan natuur, prachtige uitzichten en schitterende panorama’s van het Eifel landschap. Ieder Traumpfad heeft een eigen thema, zoals bijvoorbeeld heidevelden of vulkanen in de Vulkaaneifel.

De Traumpfade zijn een echte aanrader om te wandelen in de Eifel. Meer over deze prachtige wandelroutes vind je bij onze 16 artikelen over de alle Traumfade in de Eifel: Wandelen in de Eifel: De Traumpfade.

Meer wandelroutes.

In de Eifel zijn natuurlijk nog veel meer wandelroutes te vinden, zoals het mooie Lieserpfad, maar het gaat te ver om dezewandelroutes eifel wandelen duitsland allemaal te beschrijven in dit artikel.

Op onze site vind je veel mooie wandelroutes die zeer de moeite waard zijn om te wandelen. Onder dit artikel vind je de linken naar de wandelroutes in de Eifel die wij beschreven hebben.

Natuurlijk is dit nog maar een kleine greep uit alle wandelroutes die de Eifel rijk is. Check wanneer je in de Eifel verblijft ook altijd even de plaatselijke informatie bij je vakantieverblijf. Vaak staan daar mooie lokale wandelroutes beschreven. En trek er zelf op uit en ga wandelen om zo mooie nieuwe wandelroutes te ontdekken.

De wandeluitrusting.

Tot slot nog een tip voor je wandel-uitrusting. Zorg ervoor dat als je een (langere) wandeling gaat maken dat je goed schoeisel aan hebt, bij voorkeur goede wandelschoenen. Goede wandelschoenen kun je vinden via onze webpagina Wandelschoenen.

Ook een speciale “outdoor navigatie” is ideaal. Je kan natuurlijk je smartphone gebruiken maar dan is je accu zo leeg en bovendien kost het je data wanneer je de kaarten niet lokaal op je mobiel hebt staan. Een GPS ontvanger is dus handiger, bovendien kun je wandelroutes al vooraf in het apparaat opslaan. Kijk HIER voor meer info over wandel- en outdoornavigatie.

Verder is het verstandig altijd wat te eten en vooral genoeg te drinken bij je te hebben. Ga dus altijd goed voorbereid op pad!

Wij wensen je veel plezier bij het wandelen in de Eifel.

Tips voor je verblijf in de Eifel. Hotels, vakantiebungalows en andere vakantieaccommodaties in de Eifel:


Wandelen in de Eifel: De “uitgelichte” wandelroutes (die op onze website omschreven staan):

Wandelroutes in de Eifel omschreven op onze website:

Kaart van de wandelroutes die op onze website staan beschereven. Klik op het vierkantje in de rechterbovenhoek van de kaart voor een grote kaart.


16 reacties op “Wandelen in de Eifel”

 1. Mooie website.
  We brengen onze vakantie door in het plaatsje Wallenborn zijn er in die omgeving wandelroutes.
  Alvastbedankt
  Geert Beeckman

 2. Mooie site en vast prachtige routes. Wat ik mis is een overzichtskaartje met de routes zodat je kunt zien welke routes er in de omgeving van je vakantiehuisje liggen. Wij gaan in juli naar Hellenthal. Welke routes zijn daar in de buurt?

  Onze zoon studeert aardwetenschappen en voor hem is dit natuurlijk een erg interessant gebied. Welke routes kunt u speciaal aanbevelen voor hem?

  Alvast bedankt voor uw reactie!

  1. Dank voor uw reactie! Wij zijn ons er van bewust dat het makkelijk en overzichtelijk zou zijn om de wandelroutes in de Eifel op een overzichtelijke kaart te kunnen raadplegen. Wij hebben dit dan ook op onze planning staan. We kunnen echter nog niet aangeven wanneer dit online gaat komen.

   Tips voor uw verblijf in Hellenthal:

   Wandelroute Burgenroute: http://www.eifelinfo.nl/wandelen-in-de-eifel-burgenroute/

   Wandelroute en bezienswaardigheid de Oleftalsperre:
   http://www.eifelinfo.nl/oleftalsperre-unieke-stuwdam-eifel-duitsland/

   Wandelroutes in het Nationaal Park Eifel zoals bijvoorbeeld De Wildnis Trail: http://www.eifelinfo.nl/de-wildnis-trail-wandelen-in-nationaal-park-eifel/

   Voor uw zoon is de Vulkaaneifel wellicht een interessant gebied. Meer info: http://www.eifelinfo.nl/de-vulkaaneifel-meren-en-kraters-in-de-eifel/ In dit artikel staan ook linken naar interessante plaatsen in de Vulkaaneifel met wandel mogelijkheden. De Laacher See (met wandelroute rondom het meer) is zeker een aanrader.

   Met vriendelijke groet,
   Eifel Info

 3. Goedenmiddag,
  Wij gaan binnenkort naar het eifel gebied en willen daar graag een mooie wandeling maken naar de top van de hohe acht. Heeft u voor ons het adres waar we kunnen beginnen en waar dus een parkeerplaats is?
  Groetjes Lyanne

 4. Wij zoeken routes om te wandelen met de kinderwagen en zitten in lissendorf. Wie weet er een aantal routes.
  Hartelijk dank alvast. Esmee

  1. In de buurt van Lissendorf is Vulkangarten Steffeln een aanrader. Hier kun je een mooie wandelroute volgen en het is een interessante bezienswaardigheid. Kan met een kinderwagen ook redelijk te doen zijn. Meer info kun je lezen in het artikel: http://www.eifelinfo.nl/vulkangarten-steffeln/

   Ook loopt in de buurt het Vulkan Pfad, een erg mooie wandelroute. Gedeelten zijn met een kinderwagen ook wel te doen. Meer info: http://www.eifelinfo.nl/wandelen-in-de-eifel-vulkan-pfad/

   Graag horen wij nog even (als jullie bepaalde wandelroutes hebben gelopen) of die inderdaad goed geschikt zijn voor kinderwagens, we kunnen dan dit gaan vermelden bij de betreffende artikelen van wandelroutes.

 5. Wij gaan binnenkort met een peuter van 2,5 naar Gunderath. Wij hebben voor hem ook wel een rugdrager, maar wat zijn leuke wandelingen waar hij zelf ook goed (een stuk) kan lopen (niet te steil en/of rotsachtig)

  Alvast bedankt voor de reactie

  1. In de buurt van Gunderath (en in de verdere omgeving) zijn voldoende wandelroutes. Een aantal kun je ook op onze kaart terug vinden. Wij durven echter niet een wandelroute aan te raden die ook geschikt is voor een peuter van twee, hier hebben wij in die omgeving geen ervaring mee. In de nabijheid van het park waar u verblijft zullen er wel mogelijkheden zijn. Het beste kunt u bij de receptie van het park informeren naar de wandelroutes nabij het park die ook geschikt zijn voor kleine kinderen.

 6. Beste,
  wij logeren binnenkort in de omgeving van Wasserliesch tegen Trier, zouden daar graag wandelingen doen van 10 tot 15 km maar nergens vind ik iets dat in aanmerking komt. Kunt u mij aub even op weg helpen? dankuwel, Rita

  1. Wasserliesch ligt net iets buiten de Eifel en specifiek in die directe omgeving hebben wij geen wandelroutes beschreven op de website. U kunt altijd bij uw hotel of vakantieaccommodatie informatie vragen. Of bij de plaatselijke Tourist Info kunt u ook terecht. Verder kunt u iets noorderlijker, boven Trier, de laatste etappe van de Eifelsteig wandelen (etappe 15 Kordel – Trier) kan in beide richtingen gewandeld worden.Voor info zie: http://www.eifelinfo.nl/wandelen-in-de-eifel-de-eifelsteig/ Ook zou u iets verder bij Irrel prachtig kunnen wandelen. Er zijn daar tevens mooie bezienswaardigheden in de buurt zoals de Irreler watervallen en de Teufelsschlucht. Ook erg mooie wandelgebieden daar. Meer info: http://www.eifelinfo.nl/de-teufelsschlucht-bij-irrel/

   Team Eifel Info.

 7. Wij logeren binnenkort in Stadtkyll, iemand een aanrader van wandelingen voor een jong en actief koppel!
  Bedankt!

  Leuke en overzichtbare website!

  1. Hallo Nina,

   Bedankt voor je compliment.

   Vanuit Stadtkyll, zijn er prima mogelijkheden om te wandelen. De kans is groot dat je op Landal Wirfttal verblijft in Stadtkyll (zo niet dan zijn de tips natuurlijk hetzelfde). Vanaf die locatie zijn er veel mogelijkheden.

   Kijk eerst een bij ons artikel: http://www.eifelinfo.nl/landal-wirfttal-bungalowpark-de-eifel/ Hierin staan tips voor wandelroutes en bezienswaardigheden.

   In genoemd artikel worden ook het Vulkan-Pfad genoemd ( http://www.eifelinfo.nl/wandelen-in-de-eifel-vulkan-pfad/ ) deze wandelroute loopt door Stadtkyll.

   Verder is ook Vulkangarten Steffeln ( http://www.eifelinfo.nl/vulkangarten-steffeln/ ) een aanrader. Interessant om te zien en een mooi wandelgebied.

   Ook niet ver van Stadtkyll ligt de Schwarzer Mann, de derde hoogste berg van de Eifel. Een prachtig gebied waar je zeer goed wandelen kan. Info: http://www.eifelinfo.nl/de-schneifel-schnee-eifel/

   Wij wensen je veel plezier in de Eifel!

   Team Eifel Info.

 8. Beste,

  Zijn er ook georganiseerde wandeltochten met groepen? Wellicht met een Engelse groepsleider? Wij gaan met twee meiden van 16 en lopen liever niet met z’n tweetjes door een onbekend gebied.

  Mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *