Trier uitzicht petrisbert moezel duitsland eifel

Trier. Alle info over de oudste stad van Duitsland.

Trier is de oudste stad van Duitsland met prachtige bezienswaardigheden. Een populaire plaats die veel bezocht wordt door toeristen. Wanneer je in de Eifel bent mag een bezoek aan de oudste stad van Duitsland eigenlijk niet ontbreken.

Trier is ook één van de bekendste plaatsen in Duitsland. De plaats trekt jaarlijks vele bezoekers en dat is niet voor niets. Deze prachtige oude stad herbergt een schat aan cultuur en geschiedenis.

Er zijn vele bezienswaardigheden waarvan veel stammen uit de Romeinse tijd. Een aantal staat ook op de werelderfgoedlijst van de de UNESCO.

In Trier kun je je prima een dag of meerdere dagen vermaken door de vele bezienswaardigheden te bekijken, wandelen door de prachtige straten van de stad of te shoppen.

Winkelen kan prima. In het centrum zijn vele leuke winkeltjes en shops te vinden, er is zelfs een groot overdekt winkelcentrum. Ook de restaurants en gezellige terrasjes ontbreken uiteraard niet. Kortom Trier heeft voor ieder wat wils.

In dit artikel lees je alle informatie over de geschiedenis, de bezienswaardigheden, winkelen, rondleidingen, hotels, eten en drinken en meer.

De geschiedenis van Trier in het kort.

In het Moezeldal bestonden al ruim 3000 jaar voor Chr. menselijke nederzettingen, waarschijnlijk ook waar Trier zou gaan komen. De keizer van het Romeinse Rijk gaf rond 16 voor Chr. opdracht Trier te bouwen. De plaats werd toen Augusta Treverorum genoemd.

Aan het eind van de 3e eeuw heette de plaats Treveris en werd de hoofdstad van het westelijk Romeinse Rijk. De stad had de bijnaam “Roma Secunda” wat zoveel betekend als tweede Rome.

In de Middeleeuwen werd Trier in de 5e eeuw door de Franken veroverd. In 870 kwam de stad bij het Oost Frankisch Duitse Rijk. In 958 werd het bekende marktkruis geplaatst op wat nu de Hauptmarkt is. Dit werd het centrum van de middeleeuwse stad.

Rond de 14e eeuw werd Trier hoofdstad van het Keurvorstendom Keur-Trier. Dit duurde tot circa 1800. De stad werd en bleef een belangrijke stad tot de oorlog met Frankrijk in de 17e eeuw. De stad kwam in franse handen maar in 1815 kwam de stad weer bij Pruisen. Van 1918 tot 1930 volgde er weer een franse bezetting.

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, in 1944, werd Trier behoorlijk getroffen en verwoest. Na de Tweede Wereld oorlog werd er begonnen aan de wederopbouw en werd de schade hersteld.

Vanaf die tijd is de stad weer gaan opbloeien en een belangrijke stad geworden in de regio met haar vele historische en culturele bezienswaardigheden.

Vandaag heeft Trier rond de 110.000 inwoners en is een belangrijke plaats voor de regio. De oudste stad van Duitsland trekt vele toeristen en heeft een schat aan bijzondere oudheden waarvan er zelfs een aantal op de werelderfgoedlijst staan van de UNESCO.

Bezienswaardigheden in Trier.

In Trier zijn vele bezienswaardigheden. Veel stammen uit de Romeinse tijd. De prachtige bouwwerken bijvoorbeeld zijn een absolute must om te gaan bekijken. In onderstaand overzicht zie je een aantal bezienswaardigheden.

Door op de linken te klikken kun je het artikel lezen met meer informatie over die bezienswaardigheden.

De Porta Nigra.

porta nigra trier eifel duitsland moezel
De Porta Nigra. ©ttm GmbH

De Porta Nigra is de bekende stadspoort. Gebouwd in 180 na Chr. en één van de best bewaarde oude Romeinse stadspoorten ten noorden van de Alpen.

Meer info:

Het Amfitheater.

amfitheater gladiator oudheid romeinen trier duitsland eifel
Galdiatorengevechten in het Amfitheater. ©ttm GmbH

Het Amfitheater werd 100 jaar na Chr. gebouwd en bood plaats aan 20.000 mensen. Hier vonden de Gladiatoren gevechten plaats. Maar ook werden er executies uitgevoerd.

Meer info:

De Keizerlijke Thermen.

kaiserthermen trier duitsland eifel moezel badhuis thermen
Prachtige overblijfselen bij de Kaiserthermen of de Keizerlijke Thermen. ©ttm GmbH

De Keizerlijke Thermen is één van de drie badcomplexen en de grootste, gebouwd circa 300 na Chr. Deze Keizerlijke Thermen staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Meer info:

De Barbarathermen.

De Barbarathermen staan eveneens op de Werelderfgoedlijst. Hoewel dit niet het grootse thermencomplex is heeft de Barbarathermen toch een oorspronkelijke oppervlakte van bijna 42.000 vierkante meter. Heden ten dage is van deze oppervlakte niet meer veel terug te vinden. In de 5e eeuw werd het badcomplex niet meer gebruikt en werden de materialen gebruikt voor andere bouwwerken in Trier.

Meer info:

De Thermen am Viehmarkt.

De Thermen am Viehmarkt zijn de oudste thermen van Trier, ouder dan de Keizerlijke Thermen en de Barbarathermen.

Meer info:

De Römerbrücke.

römerbrücke trier moezel duitsland eifel
De Römerbrücke over de Moezel. ©ttm GmbH

De Römerbrücke is één van de oudste Romeinse bruggen ten noorden van de Alpen. Vandaag is het nog één van de belangrijkste bruggen over de Moezel waarover het verkeer Trier in rijdt. De Römerbrücke staat ook op de UNESCO lijst. Eigenlijk een ongelooflijk knap staatje werk van de Romeinen dat een brug gebouwd in de Romeinse tijd nog steeds door het huidige intensieve verkeer bereden wordt!

Meer info:

De Basilica van Constantijn.

Basilica Constantijn Trier Eifel Moezel Duitsland Romeinen Oudheid
De Basilica van Constantijn. ©ttm GmbH

De Basilica van Constantijn is een enorm gebouw dat diende als paleis van Constantijn de Grote. Dit imposante bouwwerk is zelfs naar de huidige maatstaven nog groot. Het gebouw werd ontworpen om de macht en de grootsheid van de Romeinse Keizer tot uitdrukking te brengen. Ook dit bouwwerk staat op de Werelderfgoedlijst.

Meer info:

De Dom van Trier.

De Dom Trier Duitsland Eifel Moezel kerk
De Dom in Trier. ©ttm GmbH

De Dom is één van de grootste kerken uit de klassieke oudheid. De Dom staat op het voormalig paleiscomplex van Constantijn. Sinds 1986 is de Dom ook toegevoegd aan de UNESCO lijst.

Meer info:

De Hauptmarkt of Grote Mark in Trier.

hauptmarkt grote markt trier duitsland eifel moezel
De Hauptmarkt of Grote Markt in Trier. ©ttm GmbH

De Hauptmarkt (Grote markt) is één van de mooist pleinen in de Eifel en misschien zelfs wel in Duitsland. De Grote Markt was oorspronkelijk gevestigd aan de rivier de Moezel maar na de bestorming van Trier in 882 na Chr. door de Noormannen besloot de bisschop het marktplein te verplaatsen naar de huidige locatie.

Meer info:

Het Rheinisches Landesmuseum Trier.

Het Rheinisches Landesmuseum Trier is een prachtig museum en één van de belangrijkste archeologische musea van Duitsland. Bekijk hier onder andere de grootste goudschat ter wereld!

Meer info:

Het Speelgoedmuseum.

Het speelgoedmuseum is gevestigd aan de Hauptmarkt. Dit leuke museum laat de geschiedenis van het speelgoed zien, van antiek tot hedendaags speelgoed. Leuk en leerzaam voor jong en oud.

Meer info:

Simeonstift, het stadsmuseum.

Het stadsmuseum Simeonstift laat de geschiedenis van Trier zien. De collectie bevat meer dan 2000 jaar geschiedenis en bestaat onder andere uit voorwerpen geschonken door de burgers van de stad. Het museum ligt direct naast de Porta Nigra bij het Bronplein.

Meer info:

Rondleidingen in Trier.

boottocht moezel trier eifel duitsland
Naast diverse rondleidingen kun je ook een boottocht over de Moezel maken. ©ttm GmbH

In Trier kun je diverse rondleidingen krijgen. Dit kan voor zowel groepen als individueel. Er worden onder andere stadsrondleidingen gegeven in het Duits en Engels. Deze rondleidingen duren circa 2 uur. Ook in de avond worden deze rondleidingen gegeven. Verder zijn er voor kinderen nog speciale rondleidingen.

Ook worden er rondleidingen gegeven met een bepaald thema of je kan een stadstour met een bus maken. Deze rondrit door Trier duurt ongeveer 2 uur.

In het centrum rijdt een stadstreintje rond. Het stadstreintje rijdt door het centrum en langs de bekendste bezienswaardigheden. De rit duurt ruim een half uur.

Op de Moezel kunnen er boottochten gemaakt worden. Dit is echter wel seizoensgebonden en mogelijk van globaal april / mei tot oktober.

Meer informatie over de verschillende rondleidingen, de kosten en het reserveren vind je op de website van Trier Tourismus.

Shoppen. Winkelen in Trier.

In Trier kun je prima winkelen. Hou je van shoppen dan kun je hier ook prima terecht. Bezoek het centrum en in de voetgangerszone zijn er de vier hoofdstraten (Simeonstrasse, Nagelstrasse, Brotstrasse en Fleischstrasse) waar je alle winkels vindt. Hier zitten de bekende winkelketens, warenhuizen en andere winkels, groot en klein.

Trier Galerie. Het overdekte winkelcentrum.

winkelen shoppen winkelcentrum shoppingmall duitsland eifel moezel
Winkelen in Trier Galerie. Een prachtig en groot overdekt winkelcentrum.

In de Fleischstrasse vindt je de Trier Galerie, dé shoppingmall van de stad, een overdekt winkelcentrum van 3 verdiepingen met circa 70 winkels, restaurants en bars. Hou je van shoppen dan moet je hier geweest zijn.

Openingstijden Trier Galerie: Maandag tot en met zaterdag van 9.30 – 20.00 uur. Koopzondagen zie verderop.

Ook in de straten rondom de hoofd winkelstraten en het overdekte winkelcentrum zijn vele winkels en winkeltjes te vinden. Wie van winkelen houdt kan haar / zijn hart ophalen.

Koopzondagen.

Een aantal keren per jaar is er een koopzondag. Op de koopzondag zijn de winkels geopend van 13.00 – 18.00 uur.

Koopzondagen in 2018: 

  • 11 maart 2018
  • 29 april 2018
  • 30 september 2018
  • 28 oktober 2018

Eten en drinken in Trier.

Eten en drinken moet natuurlijk ook gebeuren bij een dagje uit of verblijf in deze prachtige plaats. Verspreid door de stad zijn er vele restaurants, groot en klein, te vinden. Alle mogelijkheden zijn er; een snelle snack of uitgebreid dineren alles is mogelijk.

Natuurlijk zijn er ook voldoende gelegenheden voor een drankje of koffie met gebak. Bij mooi weer zijn de terrassen bijzonder leuk en gezellig. Ook zijn er natuurlijk de Weinstubes. Hier aan de Moezel mag de wijn (de Moezelwijn) natuurlijk niet ontbreken.

Trier en de Moezel; het wijngebied en de wijnen.

De Moezel staat natuurlijk bekend om haar wijnbouw. Langs de oevers van de Moezel zie je de hellingen met de prachtige wijngaarden. Hier komen de lekkere Moezelwijnen vandaan.

En dat vindt je natuurlijk overal terug. Trier geldt als één van de belangrijkste plaatsen voor de wijnbouw in Duitsland.

Zoals hierboven beschreven zijn er door de stad diverse Weinstubes waar je de verschillende Moezelwijnen kan uitproberen. Wijnproeverijen worden regelmatig georganiseerd. Ook worden er jaarlijks wijnfeesten gehouden.

Verder kun je diverse wijn-touren boeken waarbij je tijdens een rondleiding alles verteld wordt over de wijnbouw en de wijnen van de Moezel, leerzaam en leuk. Meer informatie hierover vind je op de website van Trier Tourismus.

Ook een rondvaart over de Moezel bij Trier is zeer de moeite waard. Vanaf de boot op de Moezel heb je een prachtig uitzicht op de wijngebieden, op de oevers en berghellingen aan de Moezel. Meer informatie vind je hier: Rondvaart op de Moezel in Duitsland.

De TrierCard.

De TrierCard is een voordeel kaart die je kan aanschaffen en waarmee je diverse voordelen kan halen. Zo reis je bijvoorbeeld GRATIS op alle lijnbussen in de stad. Verder wordt er bij vele entreeprijzen van bezienswaardigheden en musea een korting gegeven. En op de TrierCard zitten nog een aantal voordelen.

De TrierCard is 3 aaneengesloten dagen geldig en kost rond de € 10,- per persoon. Een gezinskaart (2 volwassenen en maximaal 3 kinderen) kost € 21,-. De kaart is verkrijgbaar bij het toeristeninformatie punt bij de Porta Nigra of online te bestellen. Hiervoor  en voor meer (meest actuele) informatie over de TrierCard verwijzen we je naar de website van Trier Tourismus, info TrierCard.

Parkeren in Trier.

In de stad is voldoende plaats om te parkeren. Er zijn verspreid over het centrum en omgeving diverse parkeerplaatsen en parkeergarages. Ook zijn er mogelijkheden voor het parkeren van motoren en campers.

Er is een handige site waarop je kan zien waar de parkeerplaatsen / parkeergarages zich bevinden. Bovendien kun je hierop zien hoeveel vrije parkeerplaatsen er actueel zijn (15 minuten nauwkeurig). Tevens wordt er info gegeven over openingstijden, betalingsmogelijkheden, afmetingen van toegang etc. Meer info: SWT parkeren Trier.

Voor Trier is overigens geen milieuvignet (Umweltplakette) nodig.

Hotels en accommodaties in Trier.

Trier is natuurlijk erg leuk voor een dagje uit. Maar er is zoveel te zien en te doen dat een overnachting handig kan zijn. Of je kan ook meerdere dagen of zelfs je vakantie hier vieren en vanuit Trier de Eifel en de Moezel verkennen.

Onderstaand informatie over hotels en accommodaties in Trier.

In Trier is een ruimte keus aan fijne hotels voor een leuk verblijf in deze prachtige stad! Kijk bij de hotels, maak een keuze voor de verblijfsdatum en duur of als deze nog niet bekend is kun je dat ook aangeven.


Booking.com rel=”nofollow”


Ben je in de Eifel dan is Trier absoluut een must om te gaan bekijken. De vele historische bezienswaardigheden, de sfeer van de stad, de winkels en de restaurants maken de historische plaats tot een stad waar je zeker nog weer eens terug wilt komen.

Lees ook eens onze artikelen over andere plaatsen in de Eifel:


3 reacties op “Trier. Alle info over de oudste stad van Duitsland.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *