openluchtmuseum openlucht museum duitsland eifel

Openlucht museum in de Eifel: Het Rheinisches Freilichtmuseum Kommern

Het Rheinisches Freilichtmuseum in Kommern bij Mechernich is een prachtig openlucht museum in de Eifel die een bezoek zeker waard is.

In de mooie omgeving van Kommern – Mechernich, in het noorden van de Eifel vlakbij het Nationaal Park Eifel, ligt het Rheinisches Freilichtmuseum. Dit is het grootste openlucht museum van de Eifel. De bouw van het museum is begonnen in de herfst van 1958 en in juli 1961 opende het museum haar deuren voor het publiek.

In de jaren daarna werd er nog druk doorgebouwd en uitgebreid op het terrein van het Rheinisches Freilichtmuseum en zo ontstond het grootste openlucht museum van de Eifel.

Het Rheinisches Freilichtmuseum heeft een totale terrein-oppervlakte van ruim 90 hectare en de totale tentoonstellingsoppervlakte (gebouwen etc) is meer dan 3000 vierkante meter. Het openlucht museum is verdeeld in 4 segmenten / bouwgroepen die ieder een bepaalde streek vertegenwoordigen. Dit zijn de streken: de Eifel, Westerwald, Niederrhein en het Bergische Land.

Verdeeld over de streken in het museum staan er ruim 61 gebouwen. In het Rheinisches Freilichtmuseum is op een prachtige manier te zien hoe vroeger in de Eifel en de andere tentoongestelde streken werd geleefd, hoe men woonde en werkte.

De huizen, de straten, de omgeving en natuur, alles is aanwezig in het openluchtmuseum. Ook is er te zien hoe bijvoorbeeld de bakker zijn brood bakte, de smit zijn werk deed en welke landbouwwerktuigen werden gebruikt bij het werk op het land.

Er lopen figuranten rond die de hele belevenis echt laten lijken, het is net of je teruggaat in de tijd in het openlucht museum. Ook zijn er over het terrein verspreid vele dieren te vinden; koeien, paarden, varkens, kippen, ganzen en nog veel meer. Dit maakt het tot een echt levend museum.

Uiteraard is er in het openluchtmuseum ook gelegenheid om te eten en te drinken. Een restaurant / Gaststätte met een kleine kaart en buiten – terrassen. Verder is er in het Rheinisch Freilichtmuseum nog de mogelijkheid om een souvenir te kopen.

Per jaar wordt het Rheinisches Freilichtmuseum in Kommern Mechernich door meer dan 200.000 mensen bezocht. Het is één van de populaire musea in Duitlsand. Een bezoek aan het Rheinisches Freilichtmuseum is meer dan de moeite waard en bovendien ligt het openlucht museum in een schitterende (Eifel) omgeving.

Praktische informatie:

  • Adres: Het Rheinisches Freilichtmuseum, Eickser Strasse, D-53894 Mechernich-Kommern (gps coördinaten parkeerplaats: 50°37’9.35″N,  6°38’9.25″E)
  • Openingstijden: Gehele jaar: 1 april – 31 oktober: 9.00 – 19.00 uur en 1 november – 31 maart: 10.00 – 17.00 uur.
  • Entreeprijzen: Volwassenen: € 7,50. Kinderen/jeugd (onder de 18 jaar): gratis toegang. Parkeren: € 2,50.
  • Honden zijn toegestaan mits (kort) aangelijnd. In de huizen en tentoonstellingsruimtes zijn honden niet toegestaan.
  • Meer informatie: actuele openingstijden, entreeprijzen en uitgebreide informatie: Zie website Rheinisches Freilichtmuseum.

Misschien wilt u ook lezen:

1 reactie op “Openlucht museum in de Eifel: Het Rheinisches Freilichtmuseum Kommern”

  1. Echt een heel leuk museum! De moes- en siertuinen van de huizen zijn ook allemaal goed verzorgd, dat is leuk om te zien. Bijzonder is ook de zaagmolen die op waterkracht functioneert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *