Cochem Moezel Eifel Duitsland

Cochem aan de Moezel. Bezienswaardigheden, info en weetjes.

Cochem aan de Moezel is een prachtig plaatsje, aan de rand in het oosten van de Eifel, aan de schilderachtige Moezel. Wanneer je naar de Eifel gaat is Cochem een bezoek of verblijf meer dan de moeite waard.

Cochem is een zeer bekende en geliefde plaats onder de toeristen. De prachtige ligging aan de Moezel, de wijngaarden, de natuur in de regio en de vele bezienswaardigheden maken het een plaats die je moet hebben gezien.

De afstand vanuit Nederland en België  maakt natuurlijk ook dat deze mooie plaats aan de Moezel, evenals de rest van de Eifel, de ideale plek is voor een vakantie, weekendje weg of dagje uit.

Op relatief korte afstand van huis zit je in een andere wereld en ben je er helemaal uit en kun je genieten van al het moois dat de Eifel te bieden heeft.

De geschiedenis van Cochem.

Cochem Moezel Mosel Duitsland Eifel rondvaart avond nacht sprookje
In de avond is Cochem aan de Moezel sprookjesachtig mooi. Foto: Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

De plaats wordt voor het eerst genoemd in kronieken uit de abdij van Prüm in het jaar 866. Voor die tijd waren het voornamelijk Romeinen en Kelten die aanwezig waren in de regio.

De burcht werd in de volgende jaren bewoond door diverse Grafen en Keizers. Deze waren in de buurt berucht door hun rooftochten in de regio. In de loop van de geschiedenis zijn er vele machtswisselingen geweest in de regio.

Het plaatsje aan de Moezel heeft haar zwaarste tijd beleefd in de “zwarte” jaren 1688 en 1689. De Fransen vernietigden de burcht (de Reichsburg), het stadje en veel inwoners werden vermoord.

Vanaf 1733 wordt Cochem weer langzaam opgebouwd en in 1796 wordt het stadje aan de Moezel weer bezet door franse revolutionaire troepen.

In de franse periode heeft ook Napoleon zijn intrek nog genomen in de Reichsburg. Net als het hele Rijnland werd Cochem ingelijfd bij Frankrijk.

Voor de bevolking brak er weer een slechte tijd aan van armoede en rovers trokken door het gebied. In 1815 kwam er een eind aan de Franse tijd en behoorde de plaaats weer tot het koninkrijk Pruisen.

De jaren 1848 en 1849 gelden voor de plaats als de “dolle jaren”. De democratisering wordt doorgevoerd en het gaat goed met de stad en de regio. Voor de stadsbewoners was dit aanleiding tot langdurige feesten. Nu nog wordt er met carnaval hierover gezongen dat het het hele jaar carnaval was.

De burcht in Cochem (de Reichsburg) die in 1689 werd verwoest wordt tussen 1869 en 1877 weer opgebouwd. Tegelijkertijd werd er één van de langste spoorwegtunnels geopend van Duitsland.

Opkomst van het toerisme.

Het toerisme is begonnen aan het begin van de 19e eeuw. Toen kwamen vooral engelse schilders naar het idyllische plaatsje aan de Moezel en maakten daar vele schilderijen en tekeningen van Cochem, de Moezel en de streek in de Eifel. Dit zorgde voor promotie van Cochem en de regio. Het echte toerisme kwam op gang vanaf 1930.

Heden telt Cochem meer dan 5000 inwoners en is het een druk bezochte toeristische plaats.

Bezienswaardigheden in Cochem.

In Cochem zijn natuurlijk vele bezienswaardigheden, bekende en minder bekende. Hieronder vind je een aantal bezienswaardigheden die natuurlijk niet mogen ontbreken wanneer je naar Cochem gaat.

reichsburg burcht cochem moezel eifel duitsland
De Reichsburg in Cochem in de zomer.

De Reichsburg van Cochem.

Een bezoek aan de Reichsburg mag natuurlijk niet ontbreken. Deze burcht is de geschiedenis van Cochem en het gezicht van het stadje op een rots 100 meter boven de stad.

Je kunt de burcht bezoeken en er worden door gidsen in verschillende talen rondleidingen gegeven.

Meer informatie over de Reichsburg zie ons artikel: Reichsburg Cochem. Het kasteel hoog boven de Moezel.

De Sesselbahn, stoeltjeslift.

kabelbaan stoeltjeslift cochem duitsland eifel moezel
De stoeltjeslift in Cochem is een leuke kabelbaan en je hebt een prachtig uitzicht.

De Sesselbahn of de stoeltjeslift is een unieke ervaring om Cochem, de Moezel en de omgeving te bekijken vanuit een prachtig perspectief.

De Sesselbahn brengt je naar het Pinner Kreuz, 155 meter boven de stad. Bovenop de rots heb je een prachtig en adembenemend uitzicht op Cochem en over de Moezel.

Bij slecht weer kun je in plaats van de stoeltjeslift ook gebruik maken van een cabine die naar boven gaat.

Meer informatie over de Sesselbahn: Stoeltjeslift in Cochem:  De Cochemer Sesselbahn, een kabelbaan aan de Moezel.

De historische mosterdmolen, de Senfmühle.

De historische mosterdmolen, de Senf Mühle, is ook een leuke bezienswaardigheid.

De mosterdmolen is één van de oudste mosterdmolens van Europa en is meer dan 200 jaar oud. Bij een bezoek en rondleiding door de mosterdmolen krijg je te zien hoe de molen werkt en hoe de mosterd gemaakt wordt naar oud recept. Uiteraard kan er ook geproefd worden.

Meer informatie over de Mosterdmolen kun je lezen in ons artikel: De Mosterdmolen in Cochem. Kijk hoe mosterd wordt gemaakt en proef!

De Peterskapelle.

De Peterskapelle staat ook wel bekend als de pestkapellen van Sint Rochus. Deze is gebouwd in de periode dat de pest heerste in Cochem en omgeving.

Wanneer je Peterskapelle wil bekijken dan kom je deze tegen wanneer je het smalle, stijl pad aan de rechterzijde van de berg volgt die naar de Reichsburg leidt.

cochem moezel eifel duitsland markt centrum kerst
De historische markt en centrum van Cochem rond de feestdagen.

Het historische marktplein en centrum van Cochem.

Het historische marktplein van Cochem is natuurlijk een plek die je vrijwel altijd zal zien. Dit prachtige plein vormt natuurlijk het centrum.

Hier is het barokke stadhuis te vinden en de fontein de Martinsbrunnen. De gebouwen rondom het marktplein zijn voor het grootste gedeelte vakwerkhuizen.

Op de begane grond bevinden zich de winkels. Hier kun je prachtig rondlopen en de sfeer van het prachtige stadje opsnuiven. Via alle straatjes kun je rondlopen en het plaatsje verkennen. Natuurlijk ontbreekt in december hier de kerstmarkt ook niet.

De Moezelwijnen.

Cochem en de Moezel staan natuurlijk ook synoniem voor de wijn, de Moezelwijnen. De prachtige wijngaarden op de hellingen van de heuvels aan de oevers van de Moezel zijn natuurlijk het gezicht van de regio.

Wanneer je hier bent wil je natuurlijk de lokale wijnen proeven. Dit kan natuurlijk op vele plaatsen, bij proeflokalen en andere gelegenheden.

In de zomer zijn er vooral vele terrassen waar je gezellig kan zitten en wijn kan proeven. In juni wordt meestal het Moezelwijnfestival gehouden.

cochem wijn wijnfeest oogstfeest moezel eifel duitsland
Wijnfeest in het centrum van Cochem.

Rondvaart op de Moezel.

Natuurlijk kun je prachtige rondvaarten maken op de Moezel en genieten van mooie uitzichten op de Moezel, Cochem en de wijngaarden op de heuvels.

Ook worden er in de avond wanneer het donker is rondvaarten op de Moezel gedaan zodat je een prachtige “lichtjes tour” kan maken.

Lees alles over de Moezel en een rondvaart over de Moezel in ons artikel: Rondvaart op de Moezel in Duitsland.

Wild- & Freizeitpark Klotten Cochem.

Het Wild- & Freizeitpark Klotten is ook een leuk uitje voor jong en oud. Dit park is een combinatie van een pretpark en dierenpark. Dit zien we wel vaker in de Eifel zoals bijvoorbeeld Eifelpark Gondorf.

Het Wild- & Freizeitpark Klotten biedt vele leuke attracties zoals een wildwaterbaan, achtbaan, diverse “kermisachtige” attracties en voor de kleintjes leuke treintjes en glijbanen.

In het wildpark zijn er ook vele dieren te vinden zoals beren, wolven, roofvogels, struisvogels, herten, bokken, konijnen etc etc.

Natuurlijk is er ook eten en drinken te krijgen in het pretpark en wildpark dus je kan je hier prima een dag vermaken.

Meer informatie over het Wild- & Freizeitpark Klotten: Wild- & Freizeitpark Klotten Cochem.

Bundesbank Bunker Cochem.

Neem een kijkje in een spectaculaire ondergrondse atoombunker uit de Koude Oorlog.

Deze geheime bunker van de Bundesbank herbergde van 1965 tot eind jaren 80 de grootste geheime geldvoorraad van Duitsland.

Een must om te gaan zien in Cochem. De rondleiding door de spectaculaire ondergrondse bunker duurt circa een uur.

Meer informatie: Bundesbank Bunker Cochem. Een kijkje in een spectaculaire bunker met ooit de grootste geheime geldvoorraad.

Wandelen en fietsen in en rond Cochem.

Wandelen is in de Eifel één van de geliefdste bezigheden. Ook in en rond Cochem kan prachtig gewandeld worden.

Er kunnen diverse rondwandelingen gemaakt worden. Ook zijn er een aantal wandelroutes die door de wijngebieden en wijngaarden lopen van de omgeving. Een prachtige manier om kennis te maken met Cochem, de Moezel en de Moezelstreek.

Ook voor de fiets liefhebbers is er genoeg te beleven. Rondom de plaats zijn diverse mooie fietsroutes voor zowel tourfietsen als MTB. Bij de plaatselijke VVV zijn wandelroutes en fietsroutes te verkrijgen.

Voor meer informatie kun je ook terecht op de websites : Website VVV Cochem en website stad Cochem.

Cochem fietsen mtb moezel eifel duitsland
Naast de vele wandelroutes kun je ook prachtig fietsen in en rond Cochem.

Verblijven in Cochem en omgeving. Hotels, vakantiebungalows en andere accommodaties.

Wanneer je in de Eifel verblijft is een uitstapje of dagtrip naar Cochem en de Moezel een aanrader.

Je zal dan echter een keuze moeten maken uit de vele bezienswaardigheden die je kunt gaan bekijken of alleen een wandelroute gaan wandelen. Er is gewoon te veel om in één dag te kunnen doen.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je vakantie of een weekendje weg door te brengen in Cochem aan de Moezel of omgeving. Er zijn vele hotels, vakantiebungalows of andere accommodaties beschikbaar. Hieronder kun je een selectie vinden met meer informatie, aanbiedingen en je kunt ook boeken.

Cochem aan de Moezel en omgeving is een absolute aanrader om te gaan bekijken wanneer je in de Eifel bent. Wil je nog meer van deze mooie plaats en haar omgeving zien dan is het de moeite waard om je vakantie of een (lang)weekend er door te brengen.

Lees ook eens onze andere interessante artikelen:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *