burg olbrück burcht kasteel ruïne eifel vulkaaneifle duitsland

Burg Olbrück. Een mooie burcht om te bezoeken in de Vulkaaneifel.

Burg Olbrück is een mooie burcht om te bezoeken in de Vulkaaneifel. Hier komen de geschiedenis van de kastelen in de middeleeuwen en het vulkaanlandschap van de Eifel samen.

In het plaatsje Niederdürenbach in het oosten van de Eifel, niet ver van de bekende en mooie Laacher See (zie ons artikel: De Laacher See, een prachtig kratermeer in de Eifel), ligt Burg Olbrück.

De ruïne burcht met de prachtige toren, is al vanaf grote afstand te zien. Op één van de markante heuvels in het vulkaanlandschap van de Vulkaaneifel torent de burcht boven het landschap uit. Op 460 meter hoogte is het tot in de verre omtrek zichtbaar.

De geschiedenis van Burg Olbrück in het kort.

De bouw van de burcht is begonnen rond het jaar 1000. In de jaren die volgden waren er vele heersers in het gebied die de burcht bewoonden.

Door oorlogen werd de burcht meerdere malen beschadigd en weer opgebouwd. Na de franse bezetting kwam in de 19e eeuw de burcht in verval.

In 1956 kocht een architect uit Düsseldorf de ruïne met de bedoeling er woningen of een hotel van te maken. Door gebrek aan financiële middelen ging dit niet door en de burcht raakte verder in verval.

In 1998 werd de burcht ruïne aangekocht door de Verbandsgemeinde Brohltal.

Van 1999 tot 2001 vond er een grote renovatie plaats en werd Burg Olbrück toegankelijk voor het publiek.

De burcht is een prachtige bezienswaardigheid geworden. De overblijfselen van de muur en de gebouwen zijn stille getuigen van hoe het ooit vroeger was.

De totaal gerenoveerde en voor publiek toegankelijke toren is schitterend om te bekijken.

Burg Olbrück kasteel niederdurenbach eifel duitsland vulkaaneifel brohltal
De burcht in Niederdürenbach met de prachtige toren.

Burg Olbrück bezoeken.

De burcht in het Brohltal is sinds de opening een populaire bezienswaardigheid in de Vulkaaneifel en trekt jaarlijks meer dan 20.000 bezoekers.

Bij een bezoek aan Burg Olbrück leer je niet alleen de geschiedenis van de burcht en de omgeving kennen maar ook de spectaculaire geschiedenis van de dit gedeelte van de Eifel, de Vulkaaneifel en het vulkanisme.

Bij de rondgang door de burcht ruïne en de toren wordt door middel van audiovisuele middelen alles over Burg Olbrück duidelijk. De beeldschermen en luidsprekers laten je het verhaal zien en horen.

Op die manier verken je op eigen houtje het complex. Als je wil kan je op gezette tijden zelfs nog een rondleiding met een gids krijgen.

Boven op de toren, die ruim 34 meter hoog is én op een berg staat van 460 meter hoogte,  wordt je getrakteerd op een adembenemend uitzicht over de omgeving.

Rondom kun je het prachtige Eifel landschap van bovenaf bewonderen. Bij goed en helder weer kun je zelfs in de verte de torenspitsen van de de Dom in Keulen zien.

Tijdens je bezoek aan Burg Olbrück kun je even bijkomen en wat eten en drinken op het terras. Voor de kinderen is er een speeltuin aanwezig.

burg olbrück brohltal eifel duitsland
Prachtige burcht om te gaan bekijken in de Eifel. Foto: H. Weinandt / Creative Commons.

Praktische informatie:

  • Adres: Burgstrasse / Hermann Höfer Allee, 56651 Niederdürenbach
  • Openingstijden: 1 april t/m 31 oktober, op dinsdag t/m zondag (maandag gesloten), van 11.00 – 18.00 uur.
  • Toegangsprijzen: Volwassenen: € 3,50. Kinderen tot 16 jaar: € 2,50 (tot 6 jaar gratis). Er zijn ook familiekaarten verkrijgbaar. Meer info zie website van de burcht hieronder.
  • Let op: Openingstijden en toegansprijzen kunnen wijzigen. Check hievoor ook de informatie op onderstaande website.
  • Meer informatie: website van de Brohltal streek.

Vakantie of verblijven in de omgeving van Niederdürenbach.

De Vulkaaneifel en het Brohltal waar Burg Olbrück is gelegen, is een prachtige streek waar veel te zien en te doen is. Het is dan ook zeer de moeite waard om hier je vakantie door te brengen of een (lang) weekend.

Kijk hier eens voor tips en aanbiedingen voor een vakantie in deze mooie streek:

Wat kun je nog meer doen in de omgeving van Burg Olbrück.

Burg Olbrück en omgeving zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Kom dus zeker een keer deze prachtige burcht en haar mooie uitzicht bewonderen.

Andere burchten en burchtruïnes in de Eifel:
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *