bundesbank bunker duitsland

De Bundesbank Bunker Cochem. Een kijkje in een spectaculaire bunker met de ooit grootste geheime geldvoorraad.

De Bundesbank Bunker Cochem is een spectaculaire bezienswaardigheid in Cochem aan de Moezel. Hier lag ooit de grootste geheime geldvoorraad van Duitsland.

In het prachtige plaatsje Cochem aan de Moezel is er veel te zien en mensen komen hier veelal naar toe voor de prachtige idyllische omgeving.

Wat je niet zou verwachten is dat hier een geheime ondergrondse bunker uit de Koude Oorlog te vinden is die nu is opengesteld voor het publiek.

De geschiedenis en kenmerken van van de Bundesbank Bunker Cochem.

Tijdens de Koude Oorlog werd in 1962 begonnen met de bouw van de geheime bunker van de Bundesbank Duitsland. Midden in een woongebied in de prachtige heuvels van Cochem aan de Moezel werd in geheim gebouwd aan de ondergrondse bunker.

Op het terrein werden twee woonhuizen gebruikt als opleidingscentrum voor de bank; een prima dekmantel voor de bouw en het gebruik van de geheime bunker.

In 1965 werd de bouw afgerond en werd het eerste geld in de bunker ondergebracht.

In die tijd heerste er grote angst voor een atoomoorlog en alle gevolgen van dien. Daarom besloot de Duitse Centrale Bank om maatregelen te treffen om de stabiliteit van de Duitse Mark te kunnen waarborgen in geval van een oorlog.

Ook was men bang dat er de mogelijkheid bestond dat Duitsland overspoeld zou worden met grote hoeveelheden vals geld. Dit zou desastreus kunnen zijn voor de economie.

Daarom werden er door de Duitse Bank een serie geheime bankbiljetten gedrukt. Deze werden opgeslagen in de geheime bunker in Cochem.

geld deutsche mark bunker cochem eifel duitsland
Stapels met geld lagen tot de plafonds opgeslagen in de bunker. Foto: Reuter & Reuter Gbr

In de geheime bunker van de Bundesbank werd tussen 1965 en eind jaren 80  ruim 15 miljard Duitse Mark opgeslagen. Niemand wist van het bestaan van deze geheime geldvoorraad. Ook niet de ambtenaren van de bank die werden opgeleid in de gebouwen boven de bunker.

Twee maal per jaar werd het geld geteld en gecontroleerd. Drie sleutels en de geheime combinatie van de kluis werden in Frankfurt bewaard.

De faciliteiten van de Bundesbank Bunker Cochem.

De Bundesbank Bunker Cochem lag diep verscholen onder de grond, bestand tegen een atoomaanval.

Een kleine groep werknemers kon in geval van een oorlog ruim 14 dagen overleven en werken vanuit de bunker.

In de bunker was ook een keuken ingericht die maar liefst 175 mensen te eten kon geven. Verder was er een volledig ingerichte communicatieruimte om contact te kunnen houden met de buitenwereld.

gang onderaards bunker cochem bank
Lange gangen diep onder de grond in de geheime bunker in Cochem. Foto: Reuter & Reuter Gbr

De Bundesbank Bunker Cochem bezoeken.

De geheime bunker van de Bundesbank in Cochem is een spectaculaire bezienswaardigheid.

Nu de bunker is opengesteld voor het publiek kun je met eigen ogen zien hoe de enorme geheime geldvoorraad werd opgeslagen.

Bij een bezoek daal je af in de bunker en kun je met eigen ogen zien en meemaken hoe het destijds was in de geheime bunker.

Tijdens de rondleiding, die ongeveer een uur duurt, word je alles verteld over de bunker, haar geschiedenis en de geheime geldvoorraad van de Duitse Bank.

Diep onder de grond heerst er in de bunker een constante temperatuur van 12 graden, dus het is aan te raden om warme kleding mee te nemen.

Bunker cochem eifel moezel duitsland bank
Bij de rondleiding kom je alles te weten over de spectaculaire en geheime bunker in Cochem. Foto: Reuter & Reuter Gbr

Praktische informatie bezoek Bundesbank Bunker Cochem.

  • Adres: Am Wald 35, Cochem-Cond
  • Parkeren: Let op: De bunker ligt in een woongebied. Hier kun je niet parkeren. Parkeer in de stad of nabij de Endertplatz. Ook vertrekt er vanaf de Endertplatz (tussen 1 mei en 31 oktober) een betaalde shuttle bus. Te voet is het vanaf deze plek ongeveer 15 minuten naar de bunker.
  • Openingstijden: zomer 2017: 01.05 – 12.11.2017: rondleidingen dagelijks
    11:00, 12:00, 13:00, 14:00 & 15:00 uur.
  • Openingstijden winter 2017/18: 13.11.2017 – 07.01.2018: rondleidingen dagelijks 11:00, 13:00, 15:00 uur. let op: 24  en 25.12.17 & 01.01.2018: gesloten. Van 08.01.18 – 25.3.18: Zaterdag en zondag 11:00, 13:00 & 15:00 uur.
  • Openingstijden zomer 2018: 26.3.2018 – 31.10.2018: rondleidingen dagelijks 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 & 15:00 uur.
  • Toegangsprijzen: Volwassenen€10,- Kinderen (12-17 jaar)€ 5,- Familiekaart (2 volwassenen en max. 5 kinderen)€ 23,- Groepen vanaf 13 personen € 9,50. Fotovergunning €2,50. Kinderen jonger dan 12 jaar onder begeleiding van een volwassene zijn gratis.
  • Meer informatie: Check voor actuele en/of afwijkende openingstijden of toegangsprijzen de website: Bundesbank Bunker Cochem.


De Bundesbank Bunker Cochem is een erg interessante en leuke bezienswaardigheid die je zeker moet gaan bekijken. Zet deze op je lijstje dus!

Misschien wil je ook lezen: 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *